Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

14 juli 2012

Groentepaella

Ik ben al lang op zoek naar "het recept" voor een superlekkere paëlla: alle smaken in balans, geen platte brij van rijst,...
En eindelijk... ik mag stoppen met zoeken, want ik heb het gevonden in Plenty. (Yotam Ottolenghi)
Nu zullen jullie je wel afvragen, wat doen die worstjes daar nu bij? Ja, die zijn te lekker om slecht te laten worden en zo zijn de niet-vegetariërs ook tevreden. Maar geloof me, de paëlla is zo een smaakbom, dat je er niets bij hoeft te doen. Al kan je er bijvoorbeeld ook enkele gamba's erbij serveren.
Laat je niet afschrikken door de lijst met ingrediënten, het zijn veel specerijen, maar die geven echt de typische lekkere smaak!


Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 2 ruime porties (indien je er nog iets bij doet, zeker genoeg voor 3)

3 eetl. olijfolie
 ½ fijngesneden  ui,
1 kleine rode en 1 kleine gele paprika in repen,
½ venkelknol in lucifers, 2 tenen knoflook fijngehakt
2 laurierblaadjes
 ¼ theel. gerookt paprikapoeder
½ theel. geelwortelpoeder
 ¼ theel. cayennepeper
150 g paellarijst (ik heb langkorrelrijst genomen, te koop bij Lidl, werkt perfect)
1 dl medium sherry
1 theel. saffraandraadjes
4 ½ dl kokendhete groentebouillon
200 g gedopte tuinbonen
12 minitomaatjes doormidden gesneden,
5  kleine gegrilde artisjokken op olie, uitgelekt en in vieren
(ik heb artisjokharten genomen, te koop bij Delhaize)
15 kalamataolijven,ontpit en in twee gesneden (zwarte olijven ook goed)
 2 eetl. grofgesneden bladpeterselie
4 parten citroen, zout (optioneel hoor)



Wat moet je doen?
  1. Verhit de olijfolie in een paellapan of zoals ik in een hapjespan en smoor de ui 5 minuten. Doe de paprika’s en de venkel erbij en bak ze circa 6 minuten op halfhoog vuur tot ze gaar en goudgeel zijn. Bak de knoflook 1 minuut mee.
  2. Roer de laurier, paprikapoeder, geelwortel en cayennepeper door de groenten. Het aroma komt je nu al tegemoet!
  3. Voeg de rijst toe en roer 2 minuten voor je de sherry en saffraan in de pan doet. Laat de vloeistof 1 minuut inkoken en roer dan de bouillon rijstmengsel. Draai het vuur heel laag en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen tot de rijst het grootste deel van het vocht heeft opgenomen. Zet geen deksel op de pan en roer het gerecht in geen geval door.
  4. Giet intussen ruim kokend water over de tuinbonen in een schaal en laat ze een minuutje staan; giet ze af en laat ze afkoelen. Druk de zachte groene boontjes uit de vliezen en gooi de vliezen weg.
  5. Naam de paella van het vuur. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe, maar roer niet te veel. Strooi de tomaten, artisjokjes en tuinboontjes over de rijst en dek de pan goed af met aluminiumfolie. (of gebruik een deksel) Laat hem 10 minuten staan.
  6. Haal de folie van de pan. Bestrooi de paella met olijven en peterselie. Den hem op met de partjes citroen erbij.
Echt als dit je niet in een zonnige vakantie stemming brengt, dan weet ik het ook niet. (al kan het weer ook wel helpen,... maar daar moeten we voorlopig niet op hopen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...