Ook een passie voor koken en bakken?

Laat je dan zeker inspireren.

16 augustus 2013

Yotam Ottolenghi's overvolle groententaart

Flexitariër. Een modewoord tegenwoordig. Het betekent dat je zeker 1x per week geen vlees eet. Volgens mij ben ik dat al heel mijn leven. Alleen bestond het woord toen nog niet. Thuis werd er 's zondags niet gekookt en kwam er eens per week Mama Miracoli op tafel met gebakken ei, zonder gehakt...
En als er toch vlees op tafel kwam, at ik daar ook maar een klein beetje van. Misschien dat dit ook aan de kookkunst van mijn mama lag...

Alleszins, eet ik even graag heel veel groenten of vis (geen bedreigde soorten). Afwisseling en alles met mate. En dan is er niets saai. Zeker deze taart niet!

Neem er wel je tijd voor, dit is niet binnen een half uurtje gefixt.  


 Wat heb je nodig?

1 rode en 1 gele paprika
1dl olijfolie
1 middelgrote aubergine, in blokjes van 4 cm
1 kleine zoete aardappel, geschild en in blokjes van 3 cm
1 kleine courgette, in blokjes van 3 cm
2 middelgrote uien, in dunne ringen
2 laurierblaadjes
een rol bladerdeeg (of diepvries bladerdeeg)
de blaadjes van 8 takjes tijm
120 g ricotta
120 g feta
7 cherrytomaatjes, gehalveerd
2 middelgrote eieren
2 dl slagroom
zout en zwarte peper



Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 230°C.  Begin met het roosteren van de groenten. Snijd de paprika's doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Leg beide paprika's in een ovenschaal, besprenkel ze met olijfolie en rooster ze tot ze zwart geblakerd zijn. Haal ze uit de oven, dek af met plasticfolie of stop ze in een diepvrieszakje en laat ze afkoelen. Nadien kan je ze eenvoudig ontvellen. Scheur het vruchtvlees in repen.

Vermeng de blokjes aubergine in een kom met 4 el olijfolie en wat zout en peper. Verdeel ze in een enkele laag in een grote braadslee. Doe na 12 minuten de zoete aardappel erbij en nog eens 12 minuten nadien de courgette.

Verhit ondertussen 2 el olijfolie in een koekenpan op matig vuur en fruit de uien met de laurier en wat zout af en toe omscheppend 25 min. tot ze goudbruin, gaar en zoet zijn. Neem de pan van het vuur, gooi de laurier weg en zet de uien opzij.

Vet een ondiepe taartvorm met losse bodem  van 26 cm doorsnede in. Leg de deeglap in de vorm, druk het in de rand en laat het teveel over de rand hangen (dat over de rand hangen, heb ik niet gedaan). Leg bakpapier in de vorm, die ook de deegranden bedekt en vul hem met een steunvulling (bv.bonen of rijst).  

Zet de oven op 160' C en bak de bodem 30 min. blind in de oven. Verwijder het bakpapier en bak de bodem nog 10-15 min. goudbruin. Neem uit de oven en laat hem iets afkoelen.

Verdeel de uien in de deegbodem en verdeel de geroosterde groenten er gelijkmatig overheen. Bestrooi alles met de helft van de tijm. Strooi beide soorten kaas in dotjes op de groenten en schik de tomaten erop met de snijkant naar boven.

Klop de eieren los in een kom met de slagroom en een beetje zout en peper. Giet het mengsel rustig in de vorm' laat de kaas en tomaten onbedekt en strooi de overgebleven tijm erover. Zet de taart in de oven en bak hem nog 35-40 minuten tot de vulling stevig en goudbruin is. Haal de taart uit de oven en laat hem 10 minuten staan . Neem de taart uit de vorm en serveer hem.

In het boek wordt een vorm van 22cm gebruikt, ik vind dat te klein om al de groenten hierin te krijgen.
Bron: Plenty, Yotam Ottolenghi



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik lees met veel plezier jullie reacties.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...